2 dec. 2007

Descîntecul de la Hoceni

"Descîntecul de la mine, leacul de la Dumnezeu Sfîntul". Aşa îşi încheie descîntecele femeile din mediul rural care se mai ocupă cu astfel de practici, la care apelează destul de multă lume. Odată ce se aude că există în vreun cătun o bătrînă care descîntă, zeci de persoane, cu diferite probleme, îi bat în poartă în speranţa că descîntecul le va aduce alinare.
Leacul furat
Catinca Ciuraru, din comuna vasluiană Hoceni, a învăţat descîntecele de la mama ei, de la care a luat şi "leacul", adică puterea de a vindeca. În popor se spune că nu toţi cei care ştiu să descînte au şi leac, dar mătuşa Catinca ştie şi poate oferi ajutor."Nu orice poate descînta şi nu oricine poate învăţa. La noi în sat nu descînta numai mama, ci şi alte două femei. Nici una nu a învăţat pe altcineva, de teamă să nu-şi piardă leacul. Aşa se spune, că atunci cînd înveţi pe altcineva tu pierzi leacul. Eu am furat descîntecul de la mama. O urmăream ce face, cum face, ascultam ce spune şi aşa am ajuns şi eu să vindec. Prima dată am descîntat de deochi şi am avut emoţii să va dacă respectiva persoană îşi revine. A fost bine, să ştiţi", ne-a spus tuşa Catica. Femeii i s-a şi dus faima că ştie să descînte, iar oamenii care aveau nevoie de ea nu erau puţini. "Am 80 de ani, am prins
vremuri grele. Nu erau ca acum tot felul de medicamente. Atunci cu descîntece, cu oblojeli, puneam pe picioare şi oameni, şi animale. Veneau din toată comuna să le descînt", ne-a mai povestit mătuşa.
Descîntec de spaimă
Mulţi oameni care au avut experienţe neplăcute şi au rămas cu sechele ce nu au putut fi remediate de medici au apelat la mătuşa Catinca. În urma descîntecelor ei s-au vindecat şi au revenit să-i mulţumească aşa cum au ştiut ei. "Eu nu fac farmece, să fie clar. Descînt şi cer ajutorul lui Dumnezeu. De la mine e descîntecul, dar leacul e de la Dumnezeu Sfîntul. Pentru sperietură, am nevoie de cîteva boabe de cositor şi apă de la trei izvoare. Apa trebuie luată pe înserat şi nu trebuie vorbită, că nu mai este bună. Cel care o aduce nu trebuie să vorbească cu nimeni. Apoi, eu spun ce trebuie, timp de trei zile, omul bea din apa asta şi se clăteşte aşa pe frunte şi scapă. Am avut şi de la Iaşi o doamnă care umblase ani de zile prin doctori. A stat şi la Socola şi o lăsase bărbatul. După ce a venit la mine, şi-a revenit, s-a împăcat şi cu omul ei. Cam după un an a venit încărcată cu de toate şi nu ştia cum să-mi mai mulţumească", ne-a mai povestit bătrîna.
Biserica, împotriva descîntecelor
Preotul din sat i-a interzis mătuşii Catinca să mai descînte şi nici nu a mai primit-o la împărtăşanie. De atunci, femeia ezită să-şi mai practice "meseria" şi mai da o mînă de ajutor doar pe la rude sau cunoştinţe. "M-am gîndit şi eu la ce a spus părintele, dar cred că nu fac nici un rău. Am ajutat oameni şi Dumnezeu îmi este martor. Nu am făcut farmece ca să stric casele oamenilor sau să nenorocesc pe cineva. Eu doar i-am ajutat pe cei necăjiţi. Sînt şi oameni răi, că deochiu' ăsta nu vine singur, vine de la om cu uitătura rea sau întors de la ţîţă. Dacă a fost înţărcat şi apoi i-a dat iar mama să sugă, e clar: cum se uită la tine, cum te deoache. Zice el părintele de descînt, dar fata mea se deoache repede şi numai ce vine şi spune: Hai, mamă, zi-i să-mi treacă, că ea nu are leac. Cum să nu o ajut? Nu mă rabdă inima", ne-a mai spus mătuşa.
Sătenii cred în puterea descîntecelor
Locuitorii din Hoceni sînt convinşi că descîntecele au rostul lor şi că sînt de folos. Nu cred că fac ceva rău cei care descîntă şi marea majoritate recunosc că au apelat cel puţin o dată la Catinca Ciuraru. "M-a ajuta, de ce să spun că nu. Avea vaca dalac (antrax - n.r.), a descîntat-o, a dat-o cu o alifie şi a vindecat-o. Ne-a mai descîntat şi copii de deochi. Nu că eu neapărat cred, dar nici nu spun cu mîna pe inimă că nu se poate. Fiecare cu harul lui. Dacă te ajută Dumnezeu să te vindeci de la un descînt, nu văd nimic rău", ne-a spus moş Vasile. Chiar şi primarul comunei, Vasile Ţabără, a chemat "doftoroaia" să vadă o vacă bolnavă. "Eram disperat că nici un medicament nu părea să dea rezultate. Acum, nu mai ştiu dacă descîntecul sau medicamentele şi-au făcut pînă la urmă efectul, dar a scăpat vaca. Cred că toţi cei ce apelează la ea sînt disperaţi şi sînt în stare să creadă orice", ne-a mărturisit primarul.
• • •
"Să rămînă bolnava curată, luminată, ca soarele pe senin, amin! Aşa se mai încheie descîntecele, cerînd ajutor lui Dumnezeu. Cînd oi muri, nu mai are cine descînta. Fata mea nu are leac. Dar, pînă o dori Dumnezeu să mă duc la el, mai ajut cîte un om aflat la nevoie", ne-a mai spus mătuşa Tinca.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu